Розобер 2023

, Панагюрище

Розоберът

Каня ви да споделим заедно едно незабравимо преживяване сред уханните розови полета в Панагюрище и да се докоснем до магията на българската маслодайна роза Дамасцена.

Брането на рози е като медитация

Пристигаш на розовото поле още преди слънцето да се е показало зад хоризонта. Посреща те утринна хлад и песнопенията на неуморните пойни птички. Посягаш да откъснеш един разтворен цвят и го поставяш в чувала. Преди изгрев, розите не пускат своя аромат, сякаш го пазят за най-хубавия момент когато слънчевите лъчи ги погалят. Ако си дошъл при розите с развълнувано сърце, докато вървиш между редовете и събираш цветовете, ще забележиш как постепенно умът ти притихва, а на душата ѝ става по-леко. Откъсваш следващия отворен цвят и го пускаш в чувала. Това движение се превръща в танц между теб и нея - роза Дамасцена, а танцът в медитация. Нито жаркото слънце, нито бодлите от розите ще оставят трайно своя отпечатък върху това преживяване. Остава само споменът за докосването до ефирните розови листенца, восъкът, полепнал по пръстите ти и онзи неповторим аромат на българска роза... 

Време и място

Събитието ще се проведе от 2 юни 2023 г., 18:00 ч. до 4 юни 2023 г., 12:00 ч..

Брането на рози ще се състои в розовата градина на Ина есеншълс (линк към Google maps) в гр. Панагюрище на 3 юни сутринта преди изгрев. На 4 юни също е възможно да се проведе розобер при достатъчно желаещи. Часът на срещата сутринта на 3 юни ще бъде оповестен допълнително, както на тази страница, така и на e-mail-ите на регистрираните участници. 

Организатор

Валентина от Fairy Scents
 • Казвам се Валентина и повече за това, с което се занимавам, можете да научите в страницата „За мен“.

  Тук ще ви разкажа за своя път с роза дамасцена.

  През далечната 2005 година се влюбих безвъзвратно в нея. В един майски ден, докато бях в гората над Стрелча, вятърът довя някъде отдолу феерично розово ухание, примеси го със свеж билков мирис и сладък балсамов аромат на стичаща се по боровете смола. Бях опиянена от този природен парфюм. На слизане към града пред очите ми се разкри незабравима гледка – ширнали се полета с храсти, отрупани с розов цвят. Там и тогава дамасцената сложи своя печат в душата ми. Завинаги.

  Девет години по-късно се завърнах там отново, за да преживея първия си розобер. Все още помня как си тръгнах, пречистена и презаредена, сякаш не стъпвах на земята.

  Когато през 2018 г. получих предложение да организирам розобер, нямах никакво колебание за това. С всеки следващ розобер се увеличава броят на хората, докоснали се до магията на българската роза. Харесва ми да бъда част от това преживяване за все повече хора.

  Едни я преоткриват след като дълго са отхвърляли аромата ѝ. Други продължават да откриват у нея пристан и споделен копнеж по безграничната Божествена любов. Каквото и да е довело хората на розобера, в едно съм сигурна – повикала ги е тя, роза Дамасцена.

  На всеки розобер моята лична радост се удвоява от тази на всички участници, с които съпреживяваме това неповторимо приключение.

Транспорт, нощувка и храна

Всеки участник в розобера самостоятелно организира нощувките си и транспорта до Панагюрище.

Препоръчително е да ангажирате място за настаняване в Панагюрище възможно по-рано. В случай, че всички места за нощувки са заети, населените места в близост с възможност за настаняване са Стрелча (на 14 км), Баня (на 10 км), Оборище (на 10 км).

Програма на розобера

Освен брането на рози, събитието тази година ще включва беседи и ателиета, организирани съвместно с Мая Вълчева и Цветните хора.

2  юни 2023 г., петък

Първият ден от събитието е денят за настаняване за тези, които ще участват във вечерната среща, както и за тези, които искат да участват в розобера сутринта на следващия ден.

Вечерта заедно с Мая Вълчева ще проведем беседа, която ще се състои в Джуджевата къща.

3 юни 2023 г., събота

Сутринта на този ден ще посрещнем изгрева на розовото поле. Брането на рози ще продължи докато се съберат разцъфналите цветове. Събраните рози ще се предадат в дестилерията. Всеки, който желае да си закупи свеж розов цвят, ще може да направи това на място в розоварната.

След розобера в розовата градина, ще се проведат ателиета. Веселина Ралчева, собственичката на розовата градина ще разкаже за българската роза, а който желае ще може да посети розоварната и да наблюдава процеса на дестилация на розовото масло.

Следобед ще се отправим към гората над Стрелча, където ще си направим кръг на споделяне сред магичната природа.

Вечерта ще завършим с беседа в Джуджевата къща.

4 юни 2023 г., неделя

Брането на рози в последния ден на събитието е по желание, след което програмата ще бъде свободна.

~~~

Повече подробности, относно програмата, ще бъдат публикувани допълнително и ще бъдат изпратени по мейлите, с които са се регистрирали участниците.

Такса

Събитието е безплатно.

При желание от ваша страна да подкрепите организацията му, ще се радвам да го направите със сума по избор, която може да изпратите по банковата сметка на Fairy Scents със следните данни:

 • Контрагент: ФЕЪРИ СЕНТС ЕООД
 • IBAN: BG51BPBI79291055385801
 • BIC: BPBIBGSF
 • Банка: ЮРОБАНК БЪЛГАРИЯ
 • Основание за плащане: Розобер 2023

Форма за регистрация

Ако желаете да вземете участие в розобера, моля регистрирайте се във формата по-долу. Тази регистрация служи, за да могат желаещите да участват на събитието да получат последваща и актуална информация за активностите свързани с него.

Може да се запознаете с общите условия за използване на уебсайта и политиката за обработка на личните данни, като изберете посочените връзки.

* – Полетата, обозначени с този знак, са задължителни.

Сподели „Розобер 2023“ с приятели